Waarom fitness?

De sporthond

Ik kwam enkele jaren geleden zelf in contact met fitness voor honden toen ik met mijn sheltie Sid volop trainde in de agilitysport.
Sid was een hond met heel veel drive, maar dit uitte zich ook in weinig gecontroleerde bewegingen. Met andere woorden, hij vloog over een plein als een ongeleid projectiel. spectaculair om te zien, maar het risico op mogelijke blessures leek mij toch aanzienlijk.

Een trainingsschema van topsporters bestaat ook niet alleen uit techniektraining, maar tevens cardio, kracht, coördinatie, balans en flexibiliteit. Dus waarom zou ik dit niet doortrekken voor mijn hond? Tenslotte is hij ook een topatleet en vroeg ik veel van hem.

Zo kwam ik terecht bij Inge Dillen van Nimble K9 en we gingen aan de slag. Niet alleen vonden Sid en ikzelf de fitness super leuk om te doen, we kregen een sterkere band, maar ik zag hem ook echt veranderen op fysiek vlak! Hij kreeg meer spiermassa, voerde zijn bewegingen veel gecontroleerder uit en had mentaal een veel betere mindset.

In 2023 behaalde ik mijn diploma "professionele fitnesstrainer voor honden".

Puppy's

Een goede start in het leven van een puppy is allesbepalend voor het verdere leven van onze honden. We willen ze zowel mentaal als fysiek de beste kansen op groei geven!

Bij puppy's werken we vooral op lichaamsbewustzijn en gaan we de basistechnieken aanleren voor het latere grote werk.

Uit eigen ondervinding zie ik nu wat een verschil in beweging en lichaamsontwikkeling de puppyfitness meegegeven heeft aan onze honden op volwassen leeftijd t.o.v. de honden die op latere leeftijd pas met fitness gestart zijn.

Senior

Na het succes met Sid en onze pups besloot ik ook met mijn oudere hond aan de slag te gaan. Tenslotte ging fitness niet alleen om een goede basisconditie voor onze sporthonden en ontwikkeling van onze pups, maar ik merkte ook dat mijn senior hond Seppe en plezier in beleefde. Hij had nog nooit fitness in zijn leven gedaan, maar desondanks zijn leeftijd vond hij het geweldig dat hij "me-time" kreeg.

Bij senior honden willen we het verouderingsproces zoveel mogelijk proberen vertragen en hen vooral op een leuke manier in beweging houden.

Oefentherapie

Honden die herstellen van blessures hebben zeker baat bij het opbouwen via fitness, deze heeft namelijk een belangrijke plaats in het revalidatieproces.

Vaak hebben ze lange tijd rust gehad, wat frustratie kan meebrengen en vinden ze het geweldig om hier al terug mee aan de slag te mogen gaan, zeker sporthonden!

Via oefentherapie trachten we het gekwetste lichaamsdeel terug op te werken qua spierkracht en stabilisatie.

Dit kan alleen als ze pijnvrij zijn en de goedkeuring van de dierenarts of de fysiotherapeut krijgen.